23.9 C
Ohrid
понеделник, септември 20, 2021
Почетна Македонија Охрид Очигледно не се разбрале добро: Унеско бара да се урнат дивоградбите власта...

Очигледно не се разбрале добро: Унеско бара да се урнат дивоградбите власта почна да ги корне палмите..

Translate (Eng):[gtranslate]

Денеска охридските комуналци ќе почнат со корнење на палмите што успеаа да преживеат во изминативе три години. Во Охрид останати се стотина палмим, од кои најголем дел се на самиот езерски брег. Досега околу 150 се исушија или измрзнаа.

„Ние постапуваме според препораките на УНЕСКО за остранување на неавтохтоните палми. Останаа од 80 до 100 палми. Ангажиравме доволен број работници и механизација. Сметаме дека за корнење на сите палми ќе ни требаат три дена”, ни изјави директорот на „Охридски комуналец“ Љупчо Грданоски.

Во Охрид, најмногу на езерскиот брег  во 2016 беа засадени околу 250 палми. Еколозите, а и најголемиот дел од јавност беа против овој потег на тогашната централна власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

РЕКЛАМА

Поради недоволниот напредок до решавањето на проблемите и земајќи ги предвид постојаните закани и големите инфраструктурни и развојни проекти, кои што претставуваат потенцијална опасност, УНЕСКО во најновиот извештај препорачува да го стави Природното и културното наследство на Охридскиот Регион на Листата на загрозено светско наследство. Извештајот треба да биде разгледан на конференцијата на Комитетот за светско наследство во Баку од 30 јуни до 10 јули.

- Реклами -