22.8 C
Ohrid
среда, јули 28, 2021
Почетна Македонија Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Translate (Eng):[gtranslate]

Европската централна банка во Франкфурт го претстави новиот изглед на банкнотите од 100 и 200 евра, кои ќе бидат во оптек од 28 мај. Станува збор за серија банкноти наречени „европа“. На банкнотите доминираат карактеристиките на Европа, прекрасната феникиска принцеза и божица по која Стариот континент го добил името.

Како безбедносна мерка на банкнотите ќе биде мал симбол на еврото (€) со цел да се намали или целосно да се спречи фалсификувањето на единствената европска валута.

РЕКЛАМА

Со новиот систем на заштита банкарите и трговците треба релативно лесно да ги препознаат фалсификуваните примероци, а покрај новиот дизајн, банкнотите се многу поквалитетно изработени од оние од првата серија.

- Реклами -