23.9 C
Ohrid
среда, јуни 23, 2021
Почетна Македонија На местото каде што власта сакаше да прави депонија странците снимаа краток...

На местото каде што власта сакаше да прави депонија странците снимаа краток документарен филм за Белчишко блато

Translate (Eng):[gtranslate]

Во рамките на проектот Подобрување на управувањето и одржливо користење на Белчишко блато (Сини Вирој), снимен е документарен филм за промоција на овој биолошки и хидролошки важен локалитет. Филмот освен на македонски jaзик, има и верзија со англиски титл за пошироката публика.

Во изминатава година и половина се реализираа бројни активности во насока на прогласување на блатото за заштитно подрачје, информира проектниот раководител Ѓоко Зороски.

Извршен е биолошки мониторинг на најважни растителни и животински видови и живеалиштето евлова шума во подрачјето на Белчишко блато. Исто така изградена е туристичка инфраструктура на блатото: летниковци, набљудувачница за птици, информативни табли. Направени се истражувања за валоризација на екосистемските услуги од блатото како и истражување за социо-економското значење на блатото. – вели Зороски.

РЕКЛАМА
- Реклами -