Македонија ја има најниската минимална плата во Балканот.

203 евра во Македонија, 208 евра во Босна и Херцеговина, 221 евра во Албанија додека во Црна Гора 222 евра е минималниот износ на законски најниско загарантираната плата.

Во Србија најниската плата во моментов изнесува околу 230 евра, но следната година се очекува зголемување за 11 отсто, па од први јануари минималецот во Србија ќе се зголеми на 255 евра.

Хрватските работници можат да заработат најмалку 405 евра месечно, додека во Словенија минималецот значително ја надминува просечната плата во повеќето земји од регионот и изнесува 667 евра.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here