За возачите покрај алко тест, наскоро и тест за марихуана

Наскоро, кога ќе бидете запрени од сообраќајната полиција, вие не само што ќе дувате во дрегерот што го контролира нивото на алкохол, туку и во уред кој контролира нивоа на марихуана во здивот на возачот.

Во САД, на 33 држави им е дозволено да користат марихуана во медицински цели, а во скоро десетина за рекреативни намени. Сепак, возењето под дејство на канабис е забрането.

– Марихуаната останува во вашиот систем, во крвта, урината, секретите, со денови ако не и недели. Не постои начин да се поврзе позитивен тест со времето за користење. Ако вчера земавте марихуана, или пред две недели, резултатот ќе биде скоро ист. Дишењето е сосема поинакво. ТХЦ, односно тетрахидроканабинол, психоактивна супстанција од канабис, трае само два до три часа во здивот, колку што е врвот на неговото дејствување – објаснува Мајк Лин, извршен директор на лабораторијата Хаунд.

Нанотехнологијата беше користена во развојот на овој апарат. Ситни јаглеродни цевки потенки од човечката коса, кои делуваат како сензори, се вградени во апаратот.

Новиот апарат е наменет за комерцијална употреба и ќе биде достапен од следната година.

На овој начин, работодавците исто така ќе можат да проверат дали нивните вработени се засегнати од оваа најчесто користена дрога во светот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here