Шилегов: Нема да толерирам непрописно паркирање на дипломатските возила, во оваа држава законот има да важи за сите.

Градот Скопје ги информирал сите претставништва на странски држави во нашата земја дека своите службени возила треба да ги паркираат исклучиво на предвидените паркинг места во градот, потенцирајќи дека во спротивно возилата со дипломатски таблички ќе имаат ист третман од ЈП „Градски паркинг“, како и сите други непрописно паркирани возила.

Одделението за односи со јавноста на Град Скопје информира дека во изминатиов период, скопскиот градоначалник неколкупати писмено се обраќаше до амбасадите кои не ги почитуваат прописите за паркирање со потсетување дека своите службени возила треба да ги паркираат на површини означени како паркиралишта.

– Контролорите на ЈП „Градски паркинг“ секојдневно се соочуваат со непрописно паркирани возила со дипломатски таблички. Град Скопје стои на ставот дека законите треба да важат за сите, а и во Виенската конвенција за дипломатски односи се наведува дека дипломатските претставници треба да ги почитуваат локалните закони и прописи. Дипломатските возила треба да бидат уредно паркирани и притоа да не ја загрозуваат безбедноста на другите учесници во сообраќајот, ниту да го попречуваат движењето на пешаците и на велосипедистите, се наведува во соопштението.

Градот Скопје апелира сите корисници на услугите за паркирање, навреме да го регулираат плаќањето за паркинг услугата, за да не бидат санкционирани и да не им биде поставен блокатор на тркалото. Плаќањето за паркинг услугата може да се изврши преку СМС порака или со греб картичка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here