18 C
Ohrid
четврток, мај 6, 2021
Почетна Македонија „Форд“ се надмина: Слепи лица ќе можат „да гледаат“ низ новото стакло...

„Форд“ се надмина: Слепи лица ќе можат „да гледаат“ низ новото стакло на „Форд“

Translate (Eng):[gtranslate]

Американскиот автомобилски гигант „Форд“ со својот нов изум предизвика огромен интерес во светот.

Станува збор за изум кои на слепите и лицата со слаб вид ќе им биде од големо значење, тие ќе можат да го видат светот на свој начин.

Новата иновација „почувствувај поглед“ осмислена и направена е од страна на Форд во Италија.

РЕКЛАМА

Новиот прозор на Форд ќе креира 255 различни вибрации кои човечката рака може да ги интерпретира. Се што треба да се направи е да се стисне одредено копче и „магијата ќе се случи“.

Оваа слика всушност е монохромска со високо ниво на контраст, контрасти кои машина може да ги преведе со сите нејзини нијанси во одредени вибрации и сето тоа да се прикаже на стаклото. На тој начин лицата со слаб вид и слепите лица ќе можат да почувствуваат и во својот ум да си креираат нешто што останатите луѓе го гледаат низ прозорот.

- Реклами -