Со верба во Бог се ќе помине: Моштите на Свети Климет го имаат излекувано Охрид од Колера..

Свети владика Николај Битолско-охридски, Емануил, 2. За чудесните исцелувања 15. Повест за колерата во град Охрид – 1910 година Стариот Сандре Чипаноски, долгогодишниот епитроп на црквата свети Климент (Пресвета Богородица Перивлепта), го раскажува овој настан.

Во 1910 година беснееше колера во Охрид. Градот секој ден се полнеше со мртовци. Лек немаше. Народот почна да се преселува и да бега во околните села. Манастирот свети Наум беше полн со избегани охриѓани. Тогаш, вели Сандре, му предложив на поп Ѓорѓи и на уште еден поп кој беше при црквата свети Климент, да ги земиме моштите на светиот отец наш Климент и да ја поминеме низ градот во литија. Поповите се согласија и веднаш тргнавме, само ние, неколку души. Попат почна да ни се придружува народот. Го поминавме варошот, па потоа низ чаршијата. Турците не ни сметаа, зашто и тие се луѓе наши браќа од човештвото кој се пред Бога исти и делиме исти проблеми,и среќата и несреќата исто ја доживуваме,а сега сите паѓааме од колерата како муви. И така до вечерта се вративме со моштите во црквата свети Климент. Другиот ден никој повеќе не се разболе од колера. Оваа грозна болест веднаш се пресече. Носењето на светињите во литија многу помага, вели стариот Сандре. И потсетува на случајот во Цариград. Еднаш и во Цариград завладеала колера и многу народ покосила.Тогаш Патријархот пошол кај султанот и замолил за одобрение, да се пренесе низ градот појасот на Пресвета Богородица, кој тогаш се чувал во црквата Влахерна. Султанот дозволил, и литија со Појасот и со Патријархот, свештенството, со крстови и рипиди прошла низ Цариград. И колерата веднаш престанала.

ohridnet

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here