12 C
Ohrid
петок, февруари 26, 2021
Почетна Македонија Денко Малески: Северно Македонците немаат историја, Крсте Петков Мисирков е бугарин, а...

Денко Малески: Северно Македонците немаат историја, Крсте Петков Мисирков е бугарин, а неспорно е дека Гоце Делчев се определил како Бугарин.

Translate (Eng):[gtranslate]

Контроверзни изјави и ставови на професорот Денко Малески кој по вокација не е историчар, деновиве ја разбрануваат македонската јавност но и и даваат сила на бугарската јавноста во нивната намера и настојување Македонија практично да се откаже од историскиот период до 1944 година и да признае дека идентитетот и македонската нација датираат од тој период.

Во неговата изјава за бугарска телевизија, Денко Малески вели дека Крсте Петков Мисирков е бугарин, а неспорно е дека Гоце Делчев се определил како Бугарин.

– Крсте Петков Мисирков е бугарин, тоа е очигледно, кој зборува за потреба од национален сепаратизам и за тоа бил критикуван, а мотивите му биле јасни, вели Денко Малевски во интервју за бугарска телевизија.

РЕКЛАМА

На прашањето од страна на новинарот зошто Гоце Делчев стана предмет на спор помеѓу Македонија и Бугарија бидејќи тој се определувал како Бугарин, Денко Малески вели дека е точно дека Делчев се определил како Бугарин.

– Тоа е точно, неспорно е дека тој е определил како Бугарин, тоа е така, но треба да се знае исто така дека тој е роден во една заедница, мултинационална, каква што била Македонија во тоа време и имал чуство за едел локал патриотизам кон својата земја за која што се борел. Според тоа не може да се порекне неговото бугарско национално чувство, но во предвид треба да се земе и тоа колку тој се залага за земјата во која што тој живеел а и фактот дека бил социјалист кој немал симпатии за бугарскиот двор, додава Малески.

- Реклами -