Градоначалникот Георгиески,нема вина , вина барајте во СВР Охрид , ДПИ,Трудов испекторат и УЈП.

Медимска хајка против градоначалникот на Охрид Константин Георгиески , дозволил Охрид да биде преполн со домашни туристи ,како и наводно не ги спречил журките во Градиште?!

За нештата да бидат појасни, градоначлникот на Охрид Константин Георгивски, нема ама баш никакви законски овластувања во делот ,колку гости ќе прими Охрид, кој се идиот ќе организира журки во време на пандемија со Ковид 19, функцијата Градоначалник нема ниту полициски ,а уште помалку испекторски елементи на делување!

Единствено што гардоначалникот Георгиевски има морална одгворност ,е тоа да упати Апел до граѓаните и сопствениците на угостителските објекти , да ги почитуваат протоколите за заштита од Ковид 19 и да апелира кај надлежните испекциски органи да вршат масовни контроли, нешто што Георгиевски го прави месеци наназад.

ПОЛИЦИЈАТА , ПАЗАРНИОТ ИСПКТОРАТ , ТРУДОВИОТ ИСПЕКТОРАТ ПОТФРЛИЈА?!

Сите правни и физички лица според Закон се должни да ги почитуваат уредните со законска сила на владата на РСМ,за заштита и справување со пандемијата од Коивд 19.

Во случајот „Градиште“ вече емсеци наназад е разбранувана македонската јавност , најнапред со дивоградбите кој се градеа во време на Карантин ,а сега и со организацијата на забави за ширење на Ковид 19!?

Пазарниот испекторат, трудовиот испекторат , УЈП,а посебно Полиција ,беше должна да го спроведе законот и да спречи секоја законска злоупотреба ,за нечие лично богатење, нешто што не го направија , туку ,сега пост фестум најавуваат кривични пријави за правните субкјекти ,а никој не ги споменува санкциите која била должна полицијата да ги санкционира за неносење на заштитна маска ,како и за не држење на соодветна социјлана дистанца.

На видо материјалите кој излегоа на социјалните мрежи , јасно може да се увиде како неколку стотици лица дивеат на плажите 1 и 2 во Градиште,како неколку стотици млади лица седат на мостот кај Палас во Охрид ,без никаква заштитна маска на лице и други деанија ,за во билтенот на настани на МВР да не известат дека на подрачјето на Општина Охрид полицијата сњанкционирала само 2 лица кој во возило немале заштитна респираторна маска ?!

Се пставува отворено прашањето , зошто Пазарниот испекторат не постапил согласно Член 205 и Член 206 од Кривичниот Законик на РСМ во смисол на Став 1 од Член 205 и Став 1 од Член 206 (Пренесување на заразна болест) и покрај пдинесување на соодветна кривична пријава , не извршиле Затворање на објект, поради факт ,дека правните субјкети делото го прават во континуитет , поточно продлжуваат и понатаму со прекршување со одредбите од КЗ Член 205 и 206?

Во наведениот случај Автокампот Градиште има сопственик ,кој по закуп го издал автокампот на друго лице , кое пак извршило давање на подзакуп не трети и четврти правни субјекти.Кампот доколку има капацитет од 2000 гости , според препораките требало да ги приспособи своите капацитети и да ги воведе препораките на министертсвото за здравство за заштита од Ковид 19 , нешто што не го направиле, напротив наместо 2000 посетители , во кампот престојуваат 4000 !?

Трудовиот испекторат согласно своите надлежности не постапил , има лица кој не се во работен однос ,а истите се ангажирани на работа на црно.

УЈП не извршила кнтроли на финасиското работење изадавање на фискални сметки , за мостарина , влез итн?!

Полицјата која во својот извештај дава дека евидентирала две лица без заштитна маска на територија на Општина Охрид , дали е тотално слепа или можеби некој моќник од полицискиот естабилишмент е во дил со сопствениците во Авто кампот Градиште или можеби негов родител е некаков си управник во истиот камп, секако на црно покрај пензијата која ја користи?!

За повеќе на следниот линк:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here