Која е судијката Елена Илиевска-Јосифовиќ која донесе условна казна за обвинетиот за сообраќајката пред „Млечен“

Судијката Елена Илиевска Јосифовиќ – која досуди условна казна за возач кој пред две години пред Млечен ресоран во Скопје и тешко ја повреди неговата сопруга која го изгуби бебето – својата популарност ја стекна кога го одбила барањето на тогашното СЈО да му се одземе пасошот на Сашо Мијалков, пишува А1.ОН.
Во март, 2017 година, Специјалното јавно обвинителство достави до Советот за
утврдување на факти претставки за утврдување на одговорност на судиите на Основниот суд Скоје 1, меѓу кои беше и Елена Илиевска-Јосифовиќ. Со претставките е побарано да се испита работатата на судиите од аспект на нестручно и несовесно вршење на судиската функција, соопшти тогаш СЈО.
Во објавените претставки наведено е дека причина за таквото барање за Елена Илиевска Јосифовиќ е дека таа постапува пристрасно кон предметите кои доаѓаат од нивното обвинителство. Судијката Елена Илиевска-Јосифовиќ како судија на претходна постапка одлучуваше по барања на СЈО, меѓу кои и тоа за одземање на пасошот на поранешниот директор на управата за безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков, за случајот „Трезор“. Таа го одби барање на СЈО за одземање на пасошот како неосновано. СЈО претходно бараше изземање на Илиевска-Јосифовиќ од случајот „Трезор“, но судот ги отфрли наводите на Специјалното јавно обвинителство како неосновани.  Пишува Фактор

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here