Интервју со Мевла Шазиман, кандидат на независната советничка листа „Охрид има план Б“

Интервју со Мевла Шазиман, кандидат на независната советничка листа „Охрид има план Б“
Прв пат се вклучувам во политика. Имав голема желба за политика. Никогаш не сум била партиски определена, секогаш сум била независна, токму поради тоа се вклучив во независна листа. Граѓаните бараат промени, младината најмногу, токму поради тоа ние ќе направиме најмногу за нив. Јас многу ќе се борам и за жените“, вели кандидатот за советник од независната листа „Охрид има План Б“, Мевља Шазиман.

Благодарение на ангажманот на Шазиман, независната листа „Охрид има план Б“ доби поддршка од партијата на Реџеп Таип Ердоган.

„Да бевме во Турција каде што имаме многу блиски роднини и пријатели имаме и роднина која е во советничка листа во (АКП) на Реџеп Таип Ердоган. Таму се сретнав со пратеничката од Партијата на правдата и развојот (АКП), Саре Ајдин, која што важи за една од влијателните жени во Турција и близок соработник на Ердоган. При тоа разговаравме за престојните локални избори во Македонија, за учеството на жената во политиката“, вели Шазиман.

Шазиман е категорична дека доколку ја добие поддршката од граѓаните ќе се залага за што поголема застапаност на жената во политика, но застапеност и на жената турчинка во политиката.
„Знаеме дека во Епропа 50 % од политичарите се жени. И во турција е така. кај нас за жал не е така. Јас ќе се потрудам истото да го спроведам и кај нас. Не се битни само правата на жената, туку битни се и правата во семејството. Значи ако имаме поддршка од семејството, можеме многу да успееме. Јас сум среќна што ја имам целокупната поддршка од моето семејство“, вели кандидатот за советник од независната листа „Охрид има план Б“.Видео Тука

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here