Кога те бива, за се те бива: Оровчанец кандидат за советник во две општини?!

Режисерот Димитар Оровчанец е советник во Општина Карпош од редовите на Нова Алтернатива, коалициски партнер на СДСМ. Воедно, Димитар Оровчанец е кандидат за советник за Општина Кисела Вода од редовите на СДСМ. Завчера Оровчанец учествувал во работата на Советот на Карпош и гласал, а исто така, Оровчанец имал партиски активности во Кисела Вода како кандидат за советник во таа општина. Како е тоа можно?

Од тоа што го прочитавме во Изборниот законик, Оровчанец како кандидат на изборите за советник го исполнува условот да е жител на Град Скопје, како и условите да е полнолетен (има 43 години, н.з.), деловно способен и државјанин на Македонија.

Истите услови ги исполнил кога станал советник во Карпош.

Но има и уште еден битен услов, покрај другите наведени, Оровчанец треба да е жител на општината во која се кандидирал, односно треба да е жител на Кисела Вода.
Пишува:Мкд.Мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here