3.6 C
Ohrid
четврток, декември 2, 2021
Почетна Македонија И покрај сите проблеми со фингер-принт уредите, се спречи можната манипулација на...

И покрај сите проблеми со фингер-принт уредите, се спречи можната манипулација на власта

Translate (Eng):[gtranslate]

Неуспешни обиди да се отчита отпечаток од прст, лош квалитет на базата на податоци од МВР, лошо ракување со фингерпринт апаратите – овие проблеми го одбележаа релативно мирниот изборен ден, а поради метежот во избирачките места, во некои општини гласањето беше продолжено и по 19 часот. И покрај сите проблеми, генералната оценка на јавноста е дека апаратите спречија власта да манипулира со волјата на граѓаните. Во некои избирачки места, прекин на процесот имаше и повеќе од два часа, и согласно изборниот законик, таму времето на гласање мораше да се продолжи. Државната изборна комисија пак повикуваше на воздржаност од политички активности до 19:30 часот, со цел затекнатите граѓани на избирачките места да можат да го остварат своето право на глас.

Многу граѓани низ земјава, за гласање чекаа и по повеќе од половина час, се создаваше метеж во дворовите но и внатре во избирачките места, а Државната изборна комисија дури и писмено реагираше до сите избирачки одбори да примаат онолку граѓани колку што има кутии на избирчкото место. Причините за прекините на гласањето и метежот во дел од општините главно се однесуваа на проблемот со фингер-принт апаратите, ковид протоколите но и обемниот избирачки материјал поради рекордниот број советнички листи.

РЕКЛАМА