ЕСМ: Девет компании доставија понуди на јаглен за РЕК Битола

Девет компании се јавија на повторениот повик за набавка на јаглен за третиот блок на РЕК Битола за дополнително производство на електрична енергија наменето за стопанството и државните институции. Понудите ги исполнуваат бараните количини од 900 илјади тони јаглен.

Понуди се доставени од домашни фирми кои нудат јаглен од два домашни рудници, потоа од фирми од Косово, Албанија, Босна и Херцеговина и од Турција.

Следува техничка евалуација, односно проверка дали понудениот јаглен ги задоволува минимум техничките карактеристики, по што ќе се прави економско-финансиска евалуација на понудите.

Што се однесува до јагленот за ТЕЦ Осломеј од првиот повик за набавка, се очекува во понеделник да се официјализира изборот на понудувачот на 300 илјади тони јаглен и да се потпише договор, по што веднаш ќе започне испораката со динамика предвидена во договорот.

Исто така, АД ЕСМ е во постојана комуникација со Владата на Р. Северна Македонија и со ТЕЦ Неготино со цел стартување на термоелектраната, со поддршка на АД ЕСМ.

Извор: Канал5

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here