По заканите со војна-Левица поднесе кривична пријава против Шкодране Дардишта

Левица поднесе кривична пријава против актуелната владина членка на Одборот на директори на АД „Телеком“ Шкодране Дардишта, поради сомневање за „Предизвикување омраза, раздор или нетрпеливост врз национална, расна, верска и друга дискриминаторска основа“ – казниво по чл. 319, ст. 1 од Кривичниот законик на РМ, со запретена затворска казна од една до пет години.
Пријавената се терети дека преку Фејсбук објавила заканувачки статус во кој се повикува на Војната од 2001 година, во која животот го загубија стотици македонски граѓани.
Кривичното дело е сторено против државата и нејзините државјани, со цел да се повредат националните чувства на Македонците, а инспирирано од длабока национална омраза и меѓуетничка нетрпеливост.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here