Човекот кој ги тужеше родителите затоа што престанале да го финансираат, изгуби на суд

Откако невработениот дипломец од Оксфорд Фаиз Сидики ги тужеше своите родители во бизарен обид да го издржуваат финансиски до крајот на животот, судот одлучи во корист на неговите родители.

Во судските документи што се појавија во медиумите, Садики се опиша себеси како „ранливо“ возрасно дете со здравствени проблеми и тврдеше дека неговите богати родители ги прекршиле неговите човекови права со тоа што престанале да го поддржуваат.

Барањето на Садики за доживотна издршка беше одбиено откако судот ги зеде предвид сите ограничувања на Сидики и изјави дека „родителите не треба да имаат законска должност да ги издржуваат своите возрасни деца без разлика колку е сериозна нивната потреба“.

– Она што го бара господинот Садики е да се наметне однос на финансиска зависност на родителите кои не сакаат тој однос да продолжи. Подносителот на жалбата не се третира поинаку поради здравје или инвалидитет. Тие не се релевантни факти во контекст на овој случај – додаваат тие.

Судот изјави дека тоа може да влијае на други возрасни деца кои бараат финансиска помош од нивните родители.

– Ова суштински би го променило односот меѓу државата и вонбрачните родители, дозволувајќи им на сите возрасни лица да ги тужат своите родители, без разлика дали нивните родители се вонбрачни или не, кога возрасен човек тврди дека размислува за високо образование или кога има посебни околности – заклучија тие. .

Да потсетиме, дипломиран правник кој не работи од 2011 година живее бесплатно во стан од 1,14 милиони долари во сопственост на неговата мајка Ракшанда и таткото Јаведа во лондонскиот Хајд Парк. Дополнително, неговите родители му ги плаќаат сметките и му даваат по 550 долари џепарлак неделно, но тие му се заканиле дека ќе го отсечат поради сериозна кавга што ја имале, а тој решил да ги тужи поради тоа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here