Почина стаорецот Магава кој доби златен медал за откривање мини

Стаорецот Магава, кој се прослави со златниот медал за храброст за успешно откривање мини, почина на деветгодишна возраст.

Магава служеше како „деминeр“ пет години, а успешно „намириса“ повеќе од 100 мини и други експлозивни направи на терени во Камбоџа. Со тоа, тој е најуспешниот стаорец трениран од белгиската хуманитарна организација „Апопо“ за наоѓање мини.

Во 2020 година, Магава доби златен медал за храброст, а „се пензионираше“ во јуни 2021. Стаорецот бил одгледуван во Танзанија, а минал една година „тренинг“ пред да биде донесен во Камбоџа. Се верува дека во оваа земја има и до шест милиони мини. Магава „исчисти“ повеќе од 141.000 квадратни метри земја, што е еднакво на 20 фудбалски игралишта. Тој тежеше 1,2 кг и беше долг 70 цм – доволно мал и лесен за да не ги активира мините при преминување преку нив. Му биле потребни само 20 минути да пребара терен колку тениско игралиште, додека на човек со детектор за метал му требаат меѓу еден и четири дена.

MИА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here