Оваа година ниту еден локален жител не скокна по чесниот крст во водите на Дојранско Езеро.

Годинава во Дојран ниту еден локален жител не се фрлаше за крстот во водите на Дојранското езеро. Традицијата за Богојавление сепак се одржа. Учествуваа десетмина ракометари од ракометарниот клуб Куманово кои се тука на спортски подготовки. Најсреќен беше 21 годишниот Иван Димитров.

Дојранчани ги поздравија учесниците во традиционалното фрлање по крстот. За победникот свиреше и музика. Отец Ѓорги Сламков вели дека оваа традиција е посебна затоа што е поврзана со езерото.

Крстот се фрлаше на плажата Калдрма, на излезот од Нов Дојран.


Телма

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here