А ние уште се мачиме со автопатот Кичево Охрид: Летачкиот автомобил наречен Aircar доби дозвола за летање во Словачка.

вој хибриден автомобил-авион што може да достигне брзина од 160 километри на час и да лета на висина од над 2,5 километри.. Поседува 1,6 литерски бензински мотор, а на возилото му се потребни две минути и петнаесет секунди за да се трансформира од обичен автомобил во авион.

Сертификатот за летање следел после 70 часа тестирање на летови и над 200 полетувања и слетувања, соопштија од компанијата. Неговиот креатор вели дека сертификацијата ја отвора вратата за масовно производство на многу ефикасни летечки автомобили, со што патувањето на средно растојание може да се промени засекогаш.

Од компанијата се надеваат дека ќе добијат сертификат за производство во наредните 12 месеци.

”Можеби и ние еден ден ќе ја имаме оваа среќа да возиме ваков автомобил додека се прави автопато Кичево-Охрид”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here