Бугарија ќе нѐ снабдува со природен гас како алтернатива на рускиот

Министерот за економија Крешник Бектеши утрово разговарал со гувернерката на Народната банка за плаќањата на рускиот гас, кои од денес Русија бара да бидат во рубли. Кај нас, министерот Бектеши вели дека не може да се направат такви трансакции.

„Имав прилика утрово да разговарам со гувернерката. Немаме уште насока од Европската централна банка имајќи предвид дека во курсната листа на Северна Македонија и Народната банка не е рублата како валута, што значи не може да се направат такви трансакции“, рече министерот Бектеши н денешниот отчет за преземените мерки за ублажување на енергетската криза.

До 15 април, кога завршува грејната сезона, снабдувањето со природен гас министерот Бектеши рече дека е осигурано па ваквата одлука за плаќањето не би направила проблем.

Одлуките што следат, министерот Бектеши вели дека ќе зависат од заедничките одлуки на НАТО и Европската Унија.

„Ние сме членка на НАТО. Секоја одлука што ќе ја носат членките на НАТО заеднички, ние ќе ја почитуваме. Секако дека се прилагодуваме и на санкциите на Европска Унија, имајќи предвид дека сакаме целосно да се интегрираме во Европската Унија. На таков начин, со одредени механизми и нивни и наши сопствени како држава, мислам дека нема да има толку големо влијание имајќи предвид дека ќе најдеме алтернативи, за што сум убеден. Тоа веќе се работи. Таков е новиот интерконектор со Република Грција, нашето директно учество во терминалот во Александропулос, секако и нов интерконектор со Република Бугарија, а Република Бугарија е членка на Европската Унија. Нашиот гасовод е со нив и во случај ако се донесе таква одлука сите други алтернативи ресурси на природен гас со кои ќе се снабдува република Бугарија ќе можеме и ние да ги користиме поради тоа што резервацијата на Гаспром за нашиот гасовод не би требало да важи како што донесе Европската Унија да не важи за Грција меѓу Република Бугарија. Тоа е наше барање директно кон Европската Унија и секако дека таква одлука треба да се донесе’, рече министерот Бектеши.

Рускиот претседател, Владимир Путин, вчера потпиша указ според кој странските купувачи на руски гас од денес мора да плаќаат во рубли. Путин предупреди дека договорите ќе бидат раскинати доколку другите земји не го платат рускиот гас во рубли. Одлуката ја донел за зајакнување на рускиот суверенитет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here