АНАЛИЗА: Избори во Србија, редовни претседателски, вонредни парламентарни и редовни локални избори за главниот град  Белград и 12 општини

ВУЧИЌ САМ ПРОТИВ СИТЕ!

 

Пишува: м-р Слободан ТОМИЌ

Во Република Србија на 3 април 2022 година треба да се одржат редовни претседателски, вонредни парламентарни и редовни локални избори за главниот град на Белград и 12 општини.

 

На парламентарните избори ќе бидат избрани 250 пратеници за Народното собрание на Република Србија со системот на пропорционално-претставништво. Забележани се 6.501.689 гласачи кои ќе можат да гласаат на 8.255 избирачки места.

 

Според позитивното изборно законодавство, Република Србија претставува единствена изборна единица. Пратеничките мандати се доделуваат пропорционално на бројот на освоените гласови. Доколку политичката партија на етничките малцинства не го помине изборниот праг од 3%, ќе се применува „природниот праг“. Природниот праг се пресметува  според  Донтовиот модел, со нуркање на бројот на важечки гласови со 250 за секој репрезентативен мандат, кој во зависност од излезноста на изборите варира помеѓу 12.000 и 16.000 гласови.

На изборите ќе учествуваат вкупно 19 изборни листи: ● Александар Вучиќ – Заедно може сè /Заједно може све/ ● Ивица Дачиќ – српски премиер● Сојуз на војводинските Унгарци – Иштван Пастор ● Д-р Воислав Шешељ Партија – ● Мариника Тепиќ – Обединети за победата на Србија (Партија на слободата и правдата, Народна партија, Демократска партија ДУВМ – ВМДК, Партија на Македонците во Србија, Движење на слободни граѓани/Покрет слободних граѓана/, Обединети синдикати на Србија Слога, Движење за Пресврт /Покрет за преокрет/, Движење Слободна Србија /Покрет Слободна Србија/, Влашка партија) ● Д-р Милош Јовановиќ – Надеж за Србија /Нада за Србију/ – Српска коалиција НАДА – Национална демократска алтернатива – Демократска партија на Србија (ДСС) – За Кралството Србија (монархисти) – Воислав Михаиловиќ ● Милица Ѓурѓевиќ Стаменковски – Српска партија заклетници /Српска странка заветници/ ● Партија за правда и помирување на наследството на муфтијата – Усаме Зукорлиќ ● Ние мора /Морамо/ – Акција – Еколошко востание – Ќута – Не го изневерувајте Белград /Не давимо Београд / – Небојша Зеленовиќ ● Суверенисти – Саша Радуловиќ (ДЈБ) – Милан Стаматовиќ (З.С.) – д-р Јована Стојковиќ)браж (Žško) – Српско движење Двери – ПОКС – Милош Парандиловиќ – Патриотски блок за обновување на Кралството Србија – /Патриотски блок за обновување Краљевине Србија/ ● Заедно за Војводина /Заједно за Војводину/ – Војводинци на Демократскиот сојуз, Војводина) ● СДА Санџак – д-р Сулејман Угљанин ● Борис Тадиќ – Ајде луѓе /Ајмо људи/ – Социјалдемократска партија – Нова партија – 1 од 5 милиони – Толеранција на Србија – Обединето зелено движење на Србија – Бошњачка граѓанска партија – Партија на Црногорци ● Алтернатива за промени – Албанска демократска алтернатива ● Албанска коалиција од Прешевската долина /Koalicija Albanaca Doline/ ● Украдени бебиња /Отете бебе/ – Ана Пејиќ ● Ромска партија – Срѓан Шајн ● Сојуз на руското малцинство – Милена Павловиќ, Павле Бихали Гаврин (Српско-руско движење, Српско-руска партија Вукови /Волци/, Движење на Грците Србија).

 

Аналитичарите сметаат дека на водечката Српска напредна партија (СНС) на Србија и’ е потребна силна опозиција како коректор на владата.

Српската опозиција, најголемиот дел од своите напори ги вложи на прашањето за претставување во медиумите, создавајќи впечаток дека изборите се добиваат преку медиумите, што не ја отсликува реалноста и изборните искуства во многу земји.

Опозициските гласачи се незадоволни од бојкотот на последните парламентарни избори од страна на опозициските партии, бидејќи поради тоа тие беа лишени од претставување во парламентот и остварување на нивните интереси.

Опозицијата е критикувана, дека не подготвува јасна и суштинска политичка програма и не нуди квалитетни кандидати, туку кандидати со „хипотека“ поврзана со нивните претходни политички ангажмани и кандидати кои веќе смениле неколку политички партии, што ги доведува во прашање нивниот кредибилитет и доверливо

Опозицијата ја насочи својата кампања против Александар Вучиќ (СНС) и наместо тоа требаше да номинира кандидати и поквалитетни политички програми.

Опозицијата има можност да постигне забележителен резултат во Белград. Демократската партија не успеа да стане центар на собирот на опозицијата во Србија. За тоа делумно се виновни и внатрешните превирања во Демократската партија, кои дополнително ја маргинализираа.

Изборите за град Белград се особено важни, бидејќи Белград е една од европските престолнини со највисока стапка на развој и станува се’ поатрактивен за живот за бројни странци.

Претседателски избори – Вучиќ сам против сите, Понош голема непознаница…?!

На претседателските избори ќе учествуваат осум кандидати: ● Миша Вациќ, кандидат на граѓанската група „Српски патриот – Миша Вациќ“ ● Билјана Стојковиќ, од коалицијата „Мораме“ ● Бранка Стаменковиќ, „Суверенисти“ ● Здравко Понош, кандидат на Коалиција „Обединети за победа на Србија“ /Ujedinjeni za pobedu Srbije/ ● Милица Ѓурѓевиќ Стаменковски, кандидат на Српската партија Оклетници ● Александар Вучиќ, кандидат на Српската напредна партија /СНС/, СПС и Алијансата на Војвоѓанците ● Мишиќ, кандидат на коалицијата НАДА ● Бошко Обрадовиќ кандидат на Двери и ПОКС.

Претседателските избори ќе бидат особено интересни, бидејќи кандидатите ќе учествуваат поединечно. Српскиот претседател Александар Вучиќ (СНС) има седум предизвикувачи од опозициските партии.

Аналитичарите сметаат дека Република Србија, а особено нејзиниот претседател, е под исклучително силен меѓународен притисок. Здравко Понош, кандидат на опозицијата, е голема непозната.

Оттука, под знак прашалник е дали би можел да се снајде и да се носи со ваков комплициран период и ситуација. Позицијата на Србија никогаш не била потешка. Во постоечката ситуација на Србија и’ е потребен шеф на држава кој нема само да обезбеди континуитет на безбедноста и да ги зачува постојните мир и стабилност, туку и да продолжи да ја ребрендира и репозиционира Србија во регионалните и меѓународните односи, како што е актуелниот српски претседател Александар Вучиќ, кој успешно успеа да го направи тоа досега. Всушност, клучните меѓународни фактори го сметаат за главен бранител на мирот и стабилноста на Балканот. Во постоечката ситуација, мирот и стабилноста во регионот зависат од мирот и стабилноста во Србија. Како резултат на тоа, клучните меѓународни актери се заинтересирани да ја зачуваат воената неутралност на Србија во сегашната констелација на односи.

Српската надворешна политика, која се заснова на 4 столба (Европска Унија, Соединетите Американски Држави, Русија, Кина плус Движењето за неврзаните) се покажа како оптимална во време на криза. На крајот на краиштата, што ќе се случеше Србија да се потпре само на еден столб, без разлика на кој?

Изборите за Косово преместени во општини надвор од Косово

За Косово, кое Република Србија според нејзиниот позитивен устав сè уште го смета за своја автономна покраина, парламентарните избори требаше да се одржат со помош на меѓународната заедница (ОБСЕ – Организација за безбедност и соработка во Европа) во областите каде што Српската заедница живее, како што беше случај и досега.

Не треба да се заборави дека косовските Срби станаа дел од косовските институции под услов да им биде дозволено да гласаат за Косово на сите избори организирани во Србија.

Спречувањето на учеството на косовските Срби на српските избори во српските области на Косово може да доведе до повлекување на политичките претставници на Србите од косовските институции или дури и неучество на Србите на следните избори на Косово, што може трајно да ги поткопа мирот и стабилноста.

Аналитичарите сметаат дека земјите од Квинт (Франција, Германија, Италија, Велика Британија и САД) можеле да направат многу повеќе за организирање на изборите во српските области на Косово, поради загрозување на тековниот дијалог за нормализација на односите меѓу официјален Белград и Приштина. Приштина го условува организирањето избори на Косово со меѓународно признавање на Косово од Србија.

Одлуката на косовските власти за забрана на организирање избори во српските заедници во Косово го поткопува дијалогот за нормализација, како и мирот и стабилноста. Како резултат на тоа, изборите за жителите на Косово ќе се одржат надвор од територијата на Косово во општините Рашка, Тутин, Куршумлија и Бујановац.

Белград – можно место за преговори меѓу Русија и Украина

 

Во октомври 2021 година, Белград успешно беше домаќин на Самитот на Движењето на неврзаните, кој беше најголемиот мултилатерален настан во Европа во 2021 година и еден од најголемите во светот. Настанот собра претставници на повеќе од 120 земји и придонесе за подобро позиционирање на Србија во меѓународните односи и претежно во групата држави од Движењето на неврзаните, што има особено значење во рамките на Генералното собрание на ОН во Њујорк.

Според аналитичарите, идејата Белград да биде место за идните преговори меѓу Русија и Украина е признание за надворешната политика што ја води Србија и за имиџот што таа го ужива во меѓународната заедница.

 

Сликата на Србија континуирано се подобрува со растот на нејзиниот рејтинг на глобално ниво. Организирањето на самитот на Движењето на неврзаноста во Белград значително придонесе за нејзиниот имиџ, како и фактот дека нејзиниот статус на воена неутралност дава нова димензија на позицијата на Србија во меѓународната заедница.

 

Мирот, стабилноста и економскиот просперитет немаат алтернатива….

 

Изборите во Србија се важен момент за иднината на Србија и за зачувување на мирот и стабилноста во регионот.

Србија е клучна земја во регионот кога станува збор за зачувување на стабилноста и мирот. Затоа, неопходно е да се спречи можноста од избивање на насилство во завршната фаза од изборната кампања со предизвикување немири на самиот ден на изборите, со цел изборите да се прогласат за нелегитимни и незаконски, а со тоа и неважечки. Неопходно е да се обезбеди законитост и регуларност на изборниот процес.

Веќе има индиции дека идните губитници на изборите би можеле да ги оспорат резултатите од изборите. Затоа, важно е политичките актери да покажат високо ниво на политичка култура и да го отфрлат насилството како средство за политика.

 

Аналитичарите сметаат дека во Србија сè уште има сили кои работат во соработка со странскиот фактор и се заинтересирани за дестабилизација на Србија, со што Србија и Западен Балкан би биле турнати 30 години наназад.

 

Србија е регионален лидер и мотор на европската интеграција. Понатаму, Србија е водечка земја во регионот во однос на нивото на странски инвестиции, релативно нискиот јавен долг, ниското ниво на невработеност, забрзаниот раст на платите и високата годишна стапка на економски развој, што има потенцијал за натамошен раст во наредниот период. Едно е појасно од се’, а тоа е дека силата е во Гласот на народот на Србија и тој во недела 3 април 2022 година треба да стави печат на демократијата  и  иднината на државата и младината!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here