Македонија не може да набави лек за 11 годишната Теа- Живее вкочанета и пие апчиња за смирување

11 годишна ќерка Теа боледува од ретка болест..Вкочанетите раце и нозе поради дијагнозата се најголемиот хендикеп за ова девојче која и покрај силните болки и оставена без терапија, успева да измами и насмевка. Од март наваму е зависна од инвалидска количка поради прогресијата на болеста.
Кога пред три години и откриле на Теа дека има јувенилен ревматоиден артритис таа била на нога и на почетокот терапијата била соодветна. Лекарите им кажале – болеста е тешка и мора да се борите.


Мајката Наска не само што моли нејзината ќерка да ја добие неопходната биолошка терапија туку е загрижена што Теа веќе има и дополнителни здравствени проблеми и за некои ќе треба и хируршка интервенција.

Неможејќи да го издржи плачењето на ќерката, Наска била во Министерството за здравство, но не ја примиле. Од Клиниката за детски болести каде Теа е пациент ни одговорија дека е најден алтернативен лек кој девојчето ќе го прима додека стигне биолошката терапија. Целиот проблем е незавршениот тендер што го прави МЗ и долгите бирократски процедури кои се причина за солзите не само кај Теа туку и други пациенти со ретки болести.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here