Кој го шиша Унеско: Дивоградбите во Охрид нема да се рушат туку ќе се легализираат.

Дивоизградените објекти и платформи во Охридското Езеро , за кој веќе една година се води медиумска помпа, НЕМА ДА СЕ РУШАТ , туку напротив , истите ќе бидат ЛЕГАЛИЗИРАНИ, дознава ОхридСкај.

Владата на РСМ приготвила предлог нов Закон за легализација,кој ќе биде доставен во Собрание на РСМ , а кој Закон ќе треба да се применува од 2020 година . Со вакво законско решение , сите дивоизградени објекти и платформи во Охридкото Езеро, сопствениците ќе треба да платат надоместок по 100 евра за мкв , со што ќе постанат легални сопственици на делот од Охридското Езеро, ќе постанат сопственици на јавните површини кој ги узурпирале за да остваруваат профит на штетат на граѓаните на РСМ .

Токму поради новиот Закон з алегализација во најава , прекинато е остранувањето на дивите платформи и нелегални плажи во Охрид и Струга.За да се изигра постојниот Закон кој е на сила , Општина Охрид го прекина рушењето на дивоградбите и остранување на платформите кој навлегуваат во Охридското Езеро, наводно со некакво си банално обезбедување на Нотарски Акт, со кој узурпаторите си дале рок од 20 дена , дека сами ќе ги остранат дивоградбите. Но на тој Нотарски Акт , додале уште еден Нотарски Акт, поврзан правно со првиот , со кој ја известуваат Општина Охрид , дека по првиот Нотарски Акт ќе Постапат , од како ќе се исцрпат сите правни решенија по вториот Нотарски Акт , со кој Акт ја известуваат Општина Охрид ,дека поднеле постапка пред Управен Суд мза поништувеање на правосилно Решение за остранување на дивоградба!?

за повеќе кликнете тука:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here