После осветувањето на водите во Охрид се случи чудо: После 4 години се појави Лилит, но не е веќе мало лебедче…

Ден после Водици, се случи чудо: се појави црната лебедица Лилит, здрава, права, порасната, објави на својот фејсбик профил пред малку д-р Зоран Тунтев, од Лајонс клубот „Лихнидос“ и редовен професор на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид.

За оние кои не се во тек. приказната оди вака: Од 21 октомври 2016 година покрај белите Охридското Езеро беше дом и на црниот лебед Лилит. Лајонс клубот „Лихнидос“ во соработка со Зоолошката градина од Белград во 2016 година ја започна акцијата за враќање на црните лебеди во охридските сини езерски води. Обид црните лебеди да бидат украс на езерото имало и во почетокот од седумдесеттите од минатиот век, но факторот човек бил причината црните а и белите лебеди за миг да исчезнат.

Лилит беше пуштена да плови во езерото од пред кафетеријата „Аквриус “ а настанот тогаш предизвика голем медиумски интерес. По некое време требаше да и се придружи и лебедот Адам, но тој исчезна уште додека беше во карантин, а потоа од езерото исчезна и Лилит.

-Лајонс клубот „Лихнидос“ има свој почесен член од Белград, тоа е Србољуб Алексиќ – директор на Зоолошката градина „Бео Зоо Врт“ Лани, на моја иницијатива, го замолив Србољуб да издејствува донација од зоолошката на два бели пауни. Тоа го стори и нив ги подаривме на манастирот Св. Наум, изјави во октомври 2016 , д-р Тунтев.

публицитет.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here