Јапонија планира догодина да го лансира првиот дрвен сателит во вселената

Јапонија планира во 2023 година да го лансира првиот дрвен сателит на светот, ако се помине како што треба. Се очекува уште во февруари јапонските астронаути да започнат со проверки. Планот e да се искористи еколошката оправданост и ниската цена на дрвото во вселенскиот развој.

 

Надворешниот дел од сателитот би бил направен од дрво, кој би требало да изгори по крајот на неговата работа, односно по повторното влегување во атмосферата на Земјата. Тоа би претставувало помало загадување на животната средина и помал вселенски отпад. А самите трошоци за изработката на сателитот ќе бидат поевтини во споредба со досегашните кои се изработени од алуминиум.

Мисијата ќе ја предводи професорот и астронаут Такао Дои, од Јапонската агенција за истражување на вселената, додека заеднички тим од Универзитетот во Кјото и компанијата „Сумимото форестри“ ќе користи експериментален апарат на Меѓународната вселенска станица за тестирањата.

„Многу сме загрижени поради фактот што кога сателитите повторно влегуваат во земјината атмосфера тие горат и создаваат мали алуминиумски честички кои лебдат во горниот слој од атмосферата долги години“, објаснува Дои за Би-Би-Си.

Сателитите наоѓаат сè почеста примена во секојдевнието. Тие се користат за комуникација, телевизија, навигации и временска прогноза. Моментално околу 6.000 сателити кружат околу Земјата, а околу 60% од нив се нефункционални, односно се сметаат за вселенски отпад. Според, истражувачката компанија „Еуроконсалт“, 990 сателити ќе бидат лансирани секоја година во текот на оваа деценија, што значи дека до 2028 година би можело да има преку 15.000 сателити во орбитата.

Затоа, експертите кои ја проучуваат вселената бараат различни алтернативи за да се намали и отстрани вселенскиот отпад. Тие веќе предупредија на растечката опасност од вселенскиот отпад кој паѓа на Земјата, откако голем број вселенски летала и сателити беа лансирани во вселената изминативе неколку години.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here