Фотографии Саем на македонската книга во Мелбурн

Љубовта кон родината и кон мајката, најсилно изразена во стиховите прочитани од учесниците на овој културен настан. Оваа година, главен акцент се стави на антологијата Ѕуница (издадена по повод 40 годишнината од постоењето на МЛД Григор Прличев, Сиднеј). Преку саемот се промовираат литературните дела а воедно и се укажува на значајноста на величенствена мисија на браќата Кирил и Методиј, напорна мисија во просветувањето на народот и создавањето на првата азбука. МЛД Кочо Рацин, Мелбурн, уште еднаш ја оправда целта заради која е формирано – негување на македонското литературно творештво и мајчиниот Македонски јазик. Сакај ја книгата, негувај го јазикот
Рецитатори: Даниел Димовски, Крсте Наумовски, Вера Горгиевска, Снежана Џ. Попорданова, Емил Попорданов, Сашка Ставреска, Вера Мажевска,Роза Груевска, Гордана Димовска, Стеван Ацески, Џорџ Тасевски. Се оддаде и почит кон нашата драга колешка со која заедно го формиравме ова литературно друштво, Виолета Јовановска.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here