25.3 C
Ohrid
вторник, јули 27, 2021
Почетна Македонија Дебарца Ногачески трет ден на терен заедно со пожарникарите и жителите на с.Велмеј

Ногачески трет ден на терен заедно со пожарникарите и жителите на с.Велмеј

Translate (Eng):[gtranslate]

Три дена трае огнената стихија по ридовите околу село Велмеј. Три дена сум на лице место, непосредно на неколку метри од огнената линија и ја следам борбата на 60 тина вработени во Јавното претпријатие Национални шуми, ТППЕ – Охрид, јавните претпријатија од Охрид и Дебрца и дел од локалното население против огнот, особено борбата истиот да не го загрози селото. Искрено, морам да признам, за првпат сум видел како изгледа да се гасне шумски пожар, кој зафатил поголема површина ( во случајов можеби и 100-тина хектари ), на непристапен терен, со големи количества на леснозапалив материјал и при крајно неповолни временски услови, вели во вечерашната писмена изјава споделена на фејсбук првиот човек на општина Дебрца, Зоран Ногачески и додава:

-На двапати согласно законските процедури побарав помош за гаснење од воздух и во понеделникот и денес дејствуваа два ер трактори на Дирекцијата за заштита и спасување.
Пожарот сеуште не е изгаснат. И не велам дека на моменти ситуацијата не беше сериозна. Сериозна да, ама не и критична, апокалиптична. Сите три дена целта на силите за гаснење беше да се изгасне огнот или да се спречи да се движи кон селото, но и да не се доведат во опасност животите на лицата кои гаснеа на тешкиот терен.
И одеднаш читам на некои портали, како “никој три дена не дејствувал, дека селото е оставено само на себе, селаните сами се справувале, никој не им помогнал”.
За жал, некои мислат дека колку полоша вест пласирале толку е подобро.Свесно или несвесно на тој начин само долеваат масло на огнот кој беснее над Велмеј.
Вистината не е таа. Три дена по десетина часа дневно дејствуваат сите погореспомнати сили и им изразувам голема благодарност. Во сите три дена имаме одлична комуникација и со Дирекцијата за заштита и спасување, со Центарот за управување со кризи, ТППЕ Охрид, Градоначалникот на општина Охрид, претставници на месното население и црковниот одбор.
Неправедно ќе беше кон сите кои деновиве несебично се ангажираа ако ова не го кажев.
Секоја чест на некои медиуми кои ме контактираа и ја пренесоа фактичката состојба.
И сите три дена, одговорно тврдам дека, иако на моменти состојбата стануваше сериозна, во ниту еден момент непосредно не беше загрозен животот ниту на гаснителите, ниту на жителите на селото или нивниот имот.
Крајно, некои ќе речат, зарем три дена не може да се изгасне пожарот. Ако беше така лесно се ќе беше завршено. Верувајте, не е така лесно. И не Ви би посакал во животот да се најдете во вакво искушение. Впрочем, сведоци сме дека и во најразвиените држави има случаи вакви пожари со денови да се гаснат.
Вечерва има екипи на терен кои ќе ја следат состојбата, а утре, со божја помош и се надеваме со поволни временски услови продолжуваме и ќе завршиме, вели Ногачески.

РЕКЛАМА
- Реклами -