“Купот на Мелбурн 2019” – коњската трка што го запира здивот на нацијата

Пристигна најважниот ден од “Пролетниот карневал на коњски трки во 2019 – “Купот на Мелбурн” на кој, повеќе од 20 коњи се натпреваруваат за победа на престижниот спортски настан и за награда од осум милион австралиски долари. По улиците на Мелбурн, со возовите и трамваите, во правец на Флемингтон се слеваа прекрасно облечени луѓе, со шапки, фасцинатори, костуми, извонредни фустани и креации. Шаренило! – вели правилото на облекување на најважната коњска трка во Мелбурн, и таа експолозија на бои само ја подига и така големата возбуда за овој настан, поради кој, како што се вели во Австралија, запира нацијата. Еден од најпопуларните модни дизајнери, кога станува збор за модата врзана за коњските трки, без дилема, е австралискиот дизјанер со македонско потекло, Тони Матичевски.

Превземено од СБС програма на македонски јазик Австралија

https://www.sbs.com.au/language/macedonian/audio/melbourne-cup-2019-the-race-that-stops-the-nation-for-over-100-years?fbclid=IwAR2eWGWt_X4WQrIrhppRgN326CPXrepMkXepCKi5mlQ6JuvXaaaiAuj_wvg

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here