Австралија: Жртви и ранети- Катастрофални пожари, Сиднеј во опасност

Повеќе од осумдесет катастрофални пожари беснеат во северниот дел на државата Нов Јужен Велс и јужниот дел на Квинсленд . Пожарот почна во сверниот дел на државата и секавично се прошири и до темел изгоре неколку мали градчиња.

Сувото и жешко време проследено со топол ветар не им дадоа шнса на противпожарните единици и канадерите да ја сопрат огнената стихаија која од ден на ден се проширува низ земјата. Спрема прогнозите на државното министерство за елементарни непогоди огнената стихија се очекува да ги зафати префирните делови на градот  Сиднеј .

Огнената стихија однесе повеќе од стотина домови, две жртви , пет исчезнати повеќе ранети од кои половината пожарникари

NASA Image

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here