Апокалипса- Густ чад го прекрил цел Сиднеј: Не може да се дише, чадот се вовлекува во зградите, не престануваат да свират противпожарните аларми

Густ чад од големите австралиски пожари се надвил над Сиднеј и се вовлекол во зградите па насекаде се огласувале противпожарните аларми, а поради слабата видливост бил сопрен и траектниот сообраќај.

60 километри долгиот огнен фронт ги уништува подрачјата со сува и запалива вегетација северозападно од Синдеј, најголемиот австралиски град, и шири опасен чад ширум источниот брег. Маглата од пожарите дошле дури и до Нов Зеланд.

“Овој чад кој го имаме околу еден месец е без преседан и тие услови се опасни по здравјето на луѓето”, рекол Ричард Брум, службеник на владата во Нов Јужен Велс задолжен за здравјето на околината.

Брум рекол дека многу луѓе би можеле да ги имаат симптомите на иритација на слузницата на грлото, носот и очите, а во ризичната група се оние кои имаат здравствени проблеми, малите деца и постарите лица.

Индексот на квалитетот на воздухот во Сиднеј во некои делови на градот бил 11 пати поголем од прагот кој се смета за опасен.

Шумските пожари веќе повеќе од две недели со чад и пепел го прекриваат градот во кој живеат повеќе од 5 милиони луѓе.

Поради маглата небото е портокалово во текот на денот, видливоста е намалена и многу луѓе носат маски.Иако не е издадена официјална наредба за евакуација, многу жители во загрозените подрачја одлучиле да ги напуштат своите домови.

Повеќе од стотина пожари горат во источните држави – Нов Јужен Велс, Викторија и Квинсленд.

Најмалку четири лица загинале во пожарите и уништени биле повеќе од 680 домови, а запалено подрачје од милиони хектари.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here