6 C
Ohrid
недела, април 18, 2021
Почетна Австралија Македонците во Австралија го градат најголемиот Манастир. (Видео)

Македонците во Австралија го градат најголемиот Манастир. (Видео)

Translate (Eng):[gtranslate]

Кој престојувал во Австралија, а не го посетил Македонскиот манастир во градба “Св. Петка” Kembla Grange, може да се каже дека не ја видел Австралија.

Македонската Православна црква Св. Климент Охридски од Port Kembla на која што и припаѓа најуникатниот божји храм со неколку цркви и манастирот во градба “Св. Петка” Kembla Grange, во непосредна близина на Волонгонг помеѓу Сиднеј, Queenbyan и Канбера, заедно со верниците и волонтерите може да се каже дека го градат овој манастир со кој што се гордеат македонските верници.

Како камен темелник на христијанството воопшто се вклопува со убавините и уникатноста во манастирот “Св. Петка” Kembla Grange.

РЕКЛАМА

Македонската Православна црква Св. Климент Охридски од Port Kembla е дел од Македонската Православна црква со седиште во Скопје, Македонија.

Снимката ја потврдува големината на овој грандиозен храм, а како изгледа манастирот погледнете во продолжение.

Македонци во Австралија или Австралиски Македонци — едно од поголемите етнички малцинства во државата со над 100.000 припадници. Според ОМД во Австралија има околу 200.000 Македонци.Најголема имиграција на Македонците има за време на Грчката граѓанска војна и Втората светска војна. Исто така голем број на миграции од Македонија во Австралија има во 60-тите и 70-тите години на XX век.

- Реклами -