20.9 C
Ohrid
сабота, јуни 19, 2021
Почетна Македонија Дебарца Ногачески: Деновиве го добивме Елаборатот од извршеното бушење на експлоатационен бунар во...

Ногачески: Деновиве го добивме Елаборатот од извршеното бушење на експлоатационен бунар во село Требеништа

Translate (Eng):[gtranslate]

Деновиве го добивме Елаборатот од извршеното бушење на експлоатационен бунар во село Требеништа, изработен од фирмата “ГПР Инжинеринг” Дооел Охрид.

➡️Според резултатите од истражните работи и пробно експлоатациониот бунар може да се заклучи:

РЕКЛАМА

👉бунарот е изведен на длабочина до 30 метри , со пречник на дупчење фи 450 мм ,зацевен со ПВЦ цевки , 10 бари и фи 225 мм ;

👉нивото на подземна вода е регистрирано на 5,70 м, мерено од површината на теренот;

👉вкупната издашност се ограничува на 17 лит./ сек., што значи околу 1000 литри во минута;

✅на предметната локација постојат услови за зафаќање и експлоатација на подземната вода за пиење.

➡️Според наодот за исправноста на водата, изготвен од Центарот за јавно здравје Охрид, во однос на хемиските и физичките својства водата одговара и најважно нема присуство на железо, а поради пројавената матност ( примерокот веднаш е земен ) потребно е прочистување со дополнителна пробна експлоатација на бунарот.

➡️Во однос на бактериолошката анализа, за обезбедување на исправност на водата потребно е перманентно хлорирање.

✔️Заради ставање на бунарот во целосна функција следува :

👉обезбедување на електрична енергија до 30 киловати и набавка на препорачаната пумпа;

👉поставување на водоводен крак, во должина од околу 800 метри .

  

- Реклами -