Сиднеј :Свечена Академија на училиштата по македонски јазик по повод одбележувањето на денот на просветителите, Св. Кирил и Св. Методиј

Македонско просветно училишниот совет за Нов Јужен Велс и училиштата на македонски јазик во сојузната држава Нов Јужен Велс го одбележаа патрониот празник Св Кирил и Методиј.

Во црквата Св Кирил и Методиј во Розбери се одржа пригодна програма каде учество зедоа  повече ученици кои го изучуваат македонскиот јазик ширум македонските етнички училишта во државата. На свеченоста имаше повеќе гости меѓу кои и претседателката на Федерацијата за јазици г-ѓа Луција Џонс, државниот директор на средните училишта г-ѓа Сана Зреика претставници од Австралиско македонскиот совет за Нов Јужен Велс како и просветните работници кои предаваат македонски јазик.

Почесниот претседател Тоде Кабровски одржа пригоден говор како и претседателката на Македонскиот Просветен и училишен одбор г-ѓа Жаклина Михајлова Македонскиот Просветен и училишен одбор и училиштата по македонски јазик се основани во далечната 1978 година и од тогаш па до денес со својата мисија описменија генерации и генерации на македонци

Нека е честит патрониот празник за многу години и за долга и успешна мисија на Македонско Просветно Училишниот Одбор и тничките училишта по македонски јазик.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here