Австралија -ФК Илинден од Рокдајл прослави 50 годишен јубилеј од своето постоење

Во саботата вечерта во свечената сала на Долтон Хаус Спортскиот клуб Илинден го прослави својот 50 годишен јубилеј

Нешто повеќе од 500 гости беа присутни на свечената и јубилејна вечер на која присуствуваа поранешни и сегашни играчи, претставници од фудбалскиот сојуз на Австралија , поддржувачи и секако македонците кои со генерации го поддржуваа овој клуб. Генерации на македонци од 1969 година па досега пораснаа со боите на ФК Илинден и шеснаесет кракото сонце.

Фудбалскиот клуб Илинден постои од 1969 година кога е и основан од македонци. Основачи се Симон Зипевски и Владе Темелковски (сега покоен)  а името на клубот Илинден го одбрале како симбол на  националниот стремеж на македонците за ослободување.

Денес клубот прерасна во професионален спортски центар во која покрај фудбалските игралишта од прва категорија клубот поседува и спортска сала како и сала за свечености која служи како  стожер на македонската зедница во Сиднеј

Претседател на клубот е Денис Лојтер а технички директор Мајкл Грбевски

   

 

Фотографии Маквидео

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here