12.9 C
Ohrid
понеделник, октомври 25, 2021
Почетна Австралија Македониците низ светот Македонците од Бугарија бараат татковината Македонија да реагира до Софија по квалификациите...

Македонците од Бугарија бараат татковината Македонија да реагира до Софија по квалификациите на Советот на Европа

Translate (Eng):[gtranslate]

Во последниот извештај на мониторинг комисијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во рамките на пост-мониторинг дијалогот со Бугарија, констатирано е дека во Бугарија има расизам и дискриминација во однос на македонското малцинство во оваа земја. Здруженијата на Македонците од Бугарија за ова бараат реакција од македонските власти во рамките на Договорот за добрососедство и пријателство меѓу двете земји.

Еве што меѓу другото пишува во овој извештај: „Во политичкиот дискурс пости расистички и нетолерантен говор на омраза насочен кон Ромите, муслиманите, Евреите, Турците и Македонците. Ова продолжува да биде сериозен проблем во Бугарија. Бугарските власти треба да направат сериозни напори за систематски и безусловно осудување на говорот на омраза, вклучително и следењето на препораките од последниот извештај на Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) за Бугарија…

…Загрижува и односот кон македонското малцинство, кое не е признато од бугарските власти поради строгата примена на формалните критериуми, иако оваа група постојано ја изразува потребата од заштита според Рамковната конвенција. Како резултат на тоа, во Комисијата за малцинства нема македонски претставник. Македонците не се вклучени во програмите што се однесуваат на етничките заедници и не добиваат каква било помош од државата за зачувување и развој на нивната култура и идентитет. Во училиштата не се изучува  македонскиот јазик или историја. Не е регистрирана ниту една македонска организација или партија. Нашите соговорници тврдеа дека има дискриминација против членовите на нивната заедница”.

РЕКЛАМА

Македонците од Бугарија бараат реакција од македонската влада и прашуваат дали однесувањето на Бугарија е во духот на добрососедските односи. Дали политиката на Бугарија спрема македонското малцинство е во согласност со европските и меѓународните стандарди за заштита на човековите и малцинските права, прашуваат Македонците од Бугарија.