Македонец во трка за претседател на Уругвај

На вчерашните избори за претседател на Уругвај учествуваше и 62-годишниот Ернесто Талви, економист и син на емигранти од Македонија и Куба.

Тој е член на партијата Колорадо и неговата кампања беше главно насочена кон образованието, со ветување дека ќе отвори 136 јавни училишта во сиромашните предградија.

Татко му на Ернесто бiл роден во Скопје, а мајка му во Куба. И двајцата имаат еврејско потекло.

Според анкетите на претседателските избори во Уругвај Ернесто Талви е на третото место меѓу четворицата претседателски кандидати.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here