Се кршат копјата околу Танец во Австралија за едни се промотори на Заев и северна за други промотори на македонски фолклор

Денови во очи на турнејата низ Австралија  на Ансамблот за народни игри и песни и игри на Македонија Танец  се разгорува дебата  кај македонците за што всушност доаѓа Танец баш во овој момент и со државни пари.

Македонската јавност во Австралија е разбранувана до тој степен што организациите во западна Австралија им одкажаа гостопримство додека тие што се нафатија да организираат во другите градови мака мачат да ја убедат јавноста дека ансамблот Танец доаѓа исклучиво како културен амбасадор и промотор на песни и игри од Македонија без политичка заднина.

За другиот дел од јавноста оној погласниот на социјалните мрежи ширум Австралија Танец е амбасадор на Преспанскиот договор и политиките на владата на  премиерот Заев. Тие одат дотаму што го сметаат Танец за инструмент на премиерот Заев и владата за разнебитување на македонското јадро. Како што велат истрауматизирани од последните настани со промена на името на државата и културните вредности на македонците каде што се избриша името македонски од сите институции поголемиот дел од македонците со недоверба гледаат на се што доаѓа од Македонија а е поврзано со сегашната влада.

Не помогнаа и претходните обиди на владата да воспостави мост со дијаспората но само со онаа таканеречена “елитна дијаспора” во која ќе членуваат само подобни членови од дијаспората кај дел од  македонците се изгуби довербата.

Никој не знае под кои и какви услови доаѓа Танец за едни е промоција за Северна Македонија  и обид на владата да ги стави под контрола македонците кои живеат во Австралија под контрола а за други е само промотор и амбасадор на Игри и Песни од Македонија.

Директорот на ансамблот не беше достапен за коментар околу сето ова и баремда рсасчити дел од дилемите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here