13.9 C
Ohrid
понеделник, јуни 14, 2021
Почетна Историја Денови ли се денови аргатски маки големи- 80 години од издавањето на...

Денови ли се денови аргатски маки големи- 80 години од издавањето на “Бели Мугри”

Translate (Eng):[gtranslate]

„Бели Мугри“ е врвно дело, коешто творечки се потпира врз достоинството што го носи македонското народно епско и лирско творештво, збогатени со творечката вештина на Рацин.

Во него доминираат социјалните и револуционерните теми. Насловот на стихозбирката е симболичен – пејзаж посакуван од работниците, аргатите и сите експлоатирани луѓе. Тоа е ново утро, нов почеток, нов живот во кој сите ќе бидат еднакви.

И после 80 години, сè уште наоѓаме смисла во стиховите на Рацин во „Бели мугри“. А нивната поетска убавина и експресија е безвременска. Прочитајте ги најубавите стихови од „Бели мугри“:

РЕКЛАМА

Роди се човек — роб биди
роди се човек — скот умри,
скотски цел живот работи
за други, туѓи имоти.

За туѓи бели дворови
копај си црни гробови!

И ноќе кога месечко
гроб и со свила виеше
ветерчок тихо над неа
жална и тага рееше:
„Зошто ми, зошто остана
кошула недоткаена?
Кошула беше даровна…“

Деј гиди горо зелена!
Деј гиди водо студена!
Пилците пеат — ти плачеш,
слнцето грее – ти темнеш.

Чаршиите изумреа,
дуќаните запустеа —
пропадна сичко, прокопса
занает златен – рѓоса.

На кантар студен со туч го мерат
а можат ли да го измерат,
нашиов тутун – нашава мака
нашава солена пот!

Но тиa росни утрини пресни
копнат во гради и тлеат.
Копнат и како бура пеат
и како огин палат.

Знам оти ѓердан веќе не нижеш,
знам оти чеиз и ти не везеш,
знам, Вело, пусто остана сичко –
не ли си и ти аргатка клета

Извор Црно Бело

- Реклами -