МАКЕДОНЦИТЕ ШТО ЖИВЕААТ ВО АЛБАНИЈА ГО ОДБЕЛЕЖАЈА БОГОЈАВЛЕНИЕ !!

Православниот празник Богојавлние-Водици беше одбележан насекаде низ Албанија каде
што живеат православните Македонци – Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник и во поголемите
градови низ Албанија.
Во Мала Преспа традиционално сите села фрлаат крст во Преспанското езеро.
Македонците во Мала Преспа традиционално се собираат во селските цркви, и послеПреспанско езеро каде се фрла крстот. Обичај е оној кој ќе го фати крстот, во придружба на група, да ги посетува домаќинствата во населеното место каде се даруваат со пари.


Со Македонците во Горна Горица, едно од деветте села во областа, беше Васил Стерјовски,
лидер на македонската партија Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) и пратеник во албанскиот парламент од оваа партија.
Тој присуствуваше и на свечената литургија во црквата „Свети Димитрија” со која
чиноначалствуваше отец Алексо Темелко, кој светиот крст го положи во осветените езерски
води, а најсреќен беше Антонио Никола.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here