Вистински рај за очи и душа: Бобано езеро е срцето на село Требеништа-Охрид (Видео)

Ви претставуваме едно посебно место кое е карактеритика на с.Требеништа-Охрид
Бобанско Езеро

Репортери:
Јана Дуклеска
Александар Дуклески
Бојан Донески
9 одд. ПУ Требеништа

Сите ние постојано велиме дека Македонија е прекрасна, но голем број од нас, всушност, не ја виделе таа убавина со свои очи.
За да уживате во убавините на природата не треба да патувате којзнае каде и колку далеку. Нурнете се подлабоко во руралните средини опкружени со бујна вегетација и разни природни убавини.
Едно од таквите мирни, излетнички места е Бобанско Езеро кое се наоѓа во непосредна близина на селото Требеништа на околу 1км од центарот на селото, во источниот дел од старото село.
Езерото настанало по природен пат, во 1963 година, со спуштањето на земјиштето од ридот Габер. Езерото се полни со вода од водотеци, кои порано ја формираа малата Требенишка Река. Езерото е долго околу 250 м, а широко околу 80м, со максимална длабочина до 5м.
Водата во езерото е матна, опкружена со ридови обраснати со зимзелена и листопадна шума. Езерото е атрактивно за риболовците, а од рибите застапени се: крапот, јагулата, писа, клен, грунец, моранец, плашица и црна балканска мрена.
Додека го гледате езерото кое плени со својата природна убавина како да се оддалечувате од светот, прави да пронајдете мир и спокој, опкружени со необична тишина, оддалечени од сите грижи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here