Амбасадорот на Македонската култура – Групата Синтезис ќе гостува во најголемите градови на Австралија

Во организација на Feel Balkan   групата Синтезис ќе гостува во најголемите градови на Австралија со концерти во Сиднеј и во Мелбурн.

Синтезис во Сиднеј ќе гостува на 21 Ноември во култниот Фактори Театар а на 23 Ноември е Торнбури Театарот – за  инфо и карти кликнете на  https://feelbalkan.com/

СИНТЕЗИС  ги комбинира корените на македонското народно музичко наследство со современите аранжмани, користејќи целосен спектар на оригинални балкански инструменти, како кавал, гајда, зурла, тапан, тарабука и тамбура.

Групата е основана во 1995 година, со цел да изврши детално извршување на извонредните богатства на народната музика на Македонија. Името „Синтезис“ беше избрано за да се изрази концептот на групата, а тоа е да се комбинираат традиционалните звуци со современи аранжмани за да се создаде музичка синтеза. Копајќи длабоко во корените на македонското народно наследство, со сериозна грижа за основите на традиционалните композиции, групата доби високи пофалби за дишење нов живот во ова милје.

Синтезис ни доаѓа во следниот состав Анета Шуланковска – вокал Билјана Ристовска – вокал Сузана Јовчева – вокал Гоце Димовски – кавал, гајда, зурла Ване Јовчев – пијано, клавијатури Гоце Узунски – тапан, тарабука Маријан Јовановски – тамбура Горан jesешовски – басна гитара Ангел jосев – инженер за звук Радослав Шутевски – тапани и ударни.

Во знак на признание за големиот придонес Синтезис го даде за афирмирање на македонската музика и култура преку многубројните концерти низ целиот свет (Јапонија, Израел, САД, Италија, Франција и многу други), во 2006 година Македонската стопанска комора го прогласи бендот за почесен амбасадор на македонската култура.

 

Синтезата продолжува со третман на стари, заборавени, а понекогаш и скоро никогаш не чуени песни, кои се дел од богатото балканско музичко наследство, кое, како македонската култура, има долга и трајна традиција…

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here