Фотографии – За празникот Богородица Свечено во Храмот Света Петка во Сиднеј

Празникот раѓање на мајката Божја пресвета Богородица достојно се одбележа и во македонскиот храм Света Петка во Сиднеј каде чино началствуваше неговото преосвештенство Владиката Тимотеј а домаќин беше Отец Владо Недески парохјаните и православната општина Света Петка

Отец Владо Недески по тој повод изјави

Денес се празнува раѓањето на Пресвета Богородица. Онаа преку која се роди Синот Божји, и преку која дојде спасение за цел човечки род. Денес со Литургијата началствуваше нашиот владика, високопреосветениот митрополит Тимотеј.
Мајката Божја, пресвета Богородица се родила од светите Јоаким и Ана, благочестиви луге, кои биле бездетни долги години а Бог го избришал тој нивни страм на стари години. Освен Рагањето на Господ Исус Христос црквата слави уште две телесни рагања и тоа ова на Пресвета Богородица и рагањето на свети Јован Крстител. Мајката Божја нека ни биде брзопослушница и застапничка во сите наши молитви пред нејзиниот син, и Бог наш Господ Исус Христос. По молитвите на Богородица Господи Исусе Христе спаси И помилуј.

Фотографии -Света Петка Македонска православна Општина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here