Мелбурн – Се спрема најголемиот фестивал на македонска храна

И по осум години, првиот македонски фестивал на храната со нетрпение се очекува и пробудува се поголем интерес не само кај Македонците туку и другите нации во Австралија кои секогаш со задоволство ги посетуваат штандовите со вкусни македонски јадења.

На едно место се собираат илјадници посетители кои се обземени од убавото чувство дека на еден убав начин се прославува македонската култура, традиција и фолклор.

Оваа година ќе има голем избор на македонски традиционални јадења, па посетителите ќе имаат можност да уживаат во вкусот на: тавче гравче, сарма, бурек, мекици, индијанки, еклери, тулумби и други специјалитети препознатливи за Македонците од сите краеви на Македонија.

Голем број на културно уметнички друштва од Мелбурн и Сиднеј ќе настапат со македонски ора и песни и ќе претставува посебно доживување за публиката. Ваше е да дојдете и бидете и вие дел од популарниот Македонски Фестивал на храната.

Со оглед на тоа што е фестивал на македонски јадења, оваа година ќе има демонстрација на правење мазник и многу други “слатки изненадувања”.

Нема да изостанат ниту спортски активности од страна на фудбалските клубови, Алтона Меџик и Престон Македонија.

Неколку штандови ќе презентираат македонски народни носии од разни делови на Македонија а ќе се изложат и голем број на македонска литература за деца и возрасни.

Македонското фолклорно богатство кое ги вклучува македонските ора, песни, традиционални носии кои за првпат се појавиле во 15 век, се препознатлив белег и ден денес се користат за промоција на македонската култура во светот. Неспорна е и убавината на македонското девојче во традиционална носија и вештината со која пеат и изведуваат македонските ора, го учат македонскиот јазик и чуваат традицијата. Македонското минато е опеано и се рефлектира во народните песни, иконостасите,црквите,манастирите, архитектурата,во фолклорот кој доаѓа од душата на народот, оплакувано, воздигнувано во везот на македонската жена – везилка, во силните стихови на нашите поети – борци за национална слобода и културен развој на Македонија. Сето тоа е денес една непроценлива нишка, непресушен извор од кого и ден денес црпат инспирација за своите дела.

Gordana Dimovska

Macedonian timeline

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here