Др Ицо Најдовски: Танец доаѓа во Австралија со агенда да ја разнебити заедницата

Ние сметаме со парите кои ги одделил Заев преку Министерството за култура за „Танец“ да гостува во Австралија, многу подобро ќе биде да им помогне на болните кои мака мачат да си ги купат билките од аптека.

Др Ицо Најдовски -Перин во програмата на радио ZZZ од Мелбурн го искажа својот став околу доаѓањето на ансамблот Танец кое ја разбранува македонската јавност во Австралија кое за едни е само уметничко друштво а за други обид да се продаде приказната за Сверна Македонија.

Македонската дијаспора, и според реакциите на социјалните мрежи, може да се забележи дека гостувањето на Танец го гледаат како промоција на новото уставно име на нашата држава и сметаат дека целиот настан всушност има политичка позадина.

„Која е потребата „Танец” да доаѓа во Австралија со државни пари кои се земени од народот? Зошто Заев плаќа 50 авионски карти, сместување и и исхрана за Танец? Ние не гледаме потреба од култура, барем сега, да се носи во Австралија од Северна и да се промовира името како такво кај другите етнички заедници! Ние немаме потреба од брза култура, затоа што во Австралија имаме над 20 Македонски културно уметнички друштва кои ја негуваат македонската песна, оро и фолклор уште со формирањето на друштвото „Светлост“ во 1960 година. И затоа Македонците ќе го бојкотираат Танец затоа што доаѓа со политичка агенда. Да ја разнебити и Македонската заедница како што се разнебиди Македонија и македонскиот народ. Инаку, Танец бил наш гостин неколку пати и  јас сум бил еден од организаторите. Ние сметаме со парите кои ги одделил Заев преку Министерството за култура за „Танец“ да гостува во Австралија, многу подобро ќе биде да им помогне на болните кои мака мачат да си ги купат билките од аптека. На нив нека им ги додели парите, а не да го праќа „Танец“ да прави поделби и уништување на единството на Македонската заедница. Ние такви како Заев имаме видено многу и кога жестоко се боревме против разузнувачките служби на Југославија, Грција и Бугарија. Кога на нив им париравме успешно и не им дозволивме да го нарушат единството на Македонците од сите делови на етничка Македонија и сега нема да дозволиме Заев да ни пушта вода под рогузина. Овие поединци кои не ја почитуваат волјата, ставовите и барањата на Македонската заедница ги маргинализиравме, а ќе го почувствуваат тоа во текот на концертите. Не се исклучуваат и протести на самите концерти и порадикални пораки, вели Најдовски.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here