Австралија -Македонка победник на Националниот натпревар по јазици на СБС за 2019

Учејќи го македонски јазик со цел што подобро да комуницира со својата баба, сега, во раните 40-ти години, Лидија Вељановски од Нов Јужен Велс, ја доби наградата во категоријата возрасна група над 18 години, на годинешниот “Национален натпревар по јазици на СБС”. Оваа Австралијка со македонско потекло, е една од петте победници избрани во пет возрасни категории, а засновани на творби што покажуваат креативен пристап кон учењето јазик.”Учењето на македонски јазик ме приближи до оние што ми се најблиски и тоа направи огромна разлика за мене во тоа што ми овозможи да ја одржувам својата македонска култура и семејно наследство. Сега ја охрабрувам ќерка ми, нашата следна генерација, да ги открие нејзините македонски корени со учење на јазикот и да се обезбеди нашата, македонска култура да биде зачувана во иднина” – вели Лидија.

Source https://www.sbs.com.au/language/macedonian

Image SBS Australia

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here