Доклоку имате дечиња не пропуштајте-Христос се Роди – Дарко Биберко цртаниот кој ги учи дечињата за својата македонската традиција , јазик и култура

Креаторите на цртаниот филм Дарко Биберко се двете  сестри Невена и Калина . Невена работи како композитор и текстописател, а сестра и  Калина работи во фирма за односи со јавноста.

И двете се  музичари горди со своето македонско потекло. Потекнуваат од Охрид а живеат во Америка . Љубовта кон татковината Македонија  и музиката се вкрстиле при создавањето на цртанот Дарко Биберко. Кога внукот Дамјан наполнил 2 години, веќе беше обожавател на разни детски програми на YouTube.

“Пребарувавме безброј видеа и канали со цел да најдеме содржини од кои што Дамјан би можел да го учи македонскиот јазик низ забава. Земајќи во предвид дека во дијаспората има повеќе од еден милион македонци од кои што голем број се деца, одлучивме да ја исполниме потребата за едукативен материјал по македонски за македонци низ целиот свет. Така го создадовме Дарко Биберко.”  Изјавија Невена и Калина

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here