Сиднеј- Рекорден број на матуранти по Македонски Јазик, генерација 2021

Бројот на матуранти по македонски јазик оваа година во Нов Јужен Велс беше рекорден, вели во разговор со СБС на македонски, претседателката на Македонскиот просветно-училишен  совет  на НЈВ, Жаклина Михајлова

Матурската забава по традиција и оваа година беше организирана со сите свечености и гости од мултикултурна австралија. Дипломите ги додели г-ѓа Сана Зраика директор на училиштата за јазици на заедниците и г-ѓа Жаклина Михајлова претседателката на Македонскиот просветно-училишен одбор на НЈВ

Заради пандемијата сите активности како и сите наставата по македонски јазик се одвиваше  онлај , кое претставуваше голем предизвик како за студнтите така и за наставничкиот колегиум . Рестрикциите за среќа не важеа па Свечената академија беше едно големо задоволство за матурантите и присутните гости

Генерацијата ја предводеше професорката Славица Ристески. Според учениците и родителите оваа професорка одигра важна улога во услови на пандемија да задржи голем број на ученици.

Професорката Славица Ристески и г-ѓа Жаклина Михајлова претседателката на Македонскиот просветно-училишен совет на НЈВ

Македонскиот јазик како предмет е признат од школскиот систем на Австралија и е дел од бодовниот систе за упис на поголемиот број на универзитети ширум Австралија

Честитки до сите матуранти по Македонски јазик  и наставници од на Македонскиот просветно-училишен совет  на НЈВ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here