Илинден во Австралија – Празникот Илинден најсвечено прославен во спортскот центар Илинден Рокдаел

Во  саботата 31ви Јули најсвечено беше прославен нашиот најголем Национален и верски празник Илинден во организација на управниот одбор со полна сала присутни од сите возрасти.

Салата беше празнично уредена имаше многу вкусна храна пијалоци разновидни слатки после главниот оброк сето подготвено од вредните раце на Милева и Никола Димовски со нивниот тим.
За музиката се погрижија оркестарот на Винц Панов како и убавиот глас на Весна Стaменковска. Преубавобеше да се види толку народ заедно собрани да си запеат заиграат и да се дружат после скоро три години затвореност со рестрикции поради ковид 19 вирусот и без можност за разонода и прослави.
Програмата почна во околу 7 часот со убава музика потоа во околу 8 часот се представи Културно Уметничката игроорна група Илинден од Црквата Св. Петка од Рокдаел која се представи со неколку сплетови прекрасно изгледаа млади момчиња и девојчиња сјаеја како сонце во нивните носии и граа како на нозе да не газат големи честитки за нив исто Потоа во 8.30 имаше поздравен говор од Претседателот на Илинден Денис Лојтер кој накусо ги поздрави сите присутни и им го честита празникот. После него со краток пригоден реферат за значењето на празникот Илинден прочита Славица Марцевска која беше добро пратена и наградена со топли аплаузи голема благодарност на сите што со внимание слушаа тоа е култура и почит кон говорникот.
Сите беа во многу убаво расположени пееја играа и се веселеа до доцна во ноќта.
Со почит и благодарност
Славица Марцевска.

Фото Ilinden FC

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here