Фотографии- Во Австралија прославен празникот Богојавление -Водици

Денес традиционално, во Австралија во речиси сите населени места каде што живеат македонци, свештениците од православните македонски храмови го фрлаат ритуалниот крст во некоја поголема вода – река, езеро или базен, а луѓето скокаат во водата и се обидуваат да го фатат крстот. Се смета дека на тој ден сите води се крстени и исто така оној што ќе го најде крстот ќе биде среќен во следната година.

Еве неколку фотографии од црквите во државата Нов Јужен Велс

Отец Наум Деспотоски од Св Кирил и Методиј Розбери со Исак Башески кој го фати крстот оваа година

Свештениците од Св Кирил и Методи од Розбери

Отец Роберт Илијевски од Св Димитрија Солунски од Волонгонг и среќниот наоѓач Џошуа Костадиновски

Македонската Православната црква во Бризбан

Отец Игор Младеновски Македонска православна црква Св Никоа Кабрамата со среќниот наоѓач Џошуа Велјановски

Отец Владо Недески од Македонската Православна Црква Св. Петка Рокдајл со среќниот наоѓач Лукас Котевич

Отец Пецо Петровски од Македонската Православна Црква Св Богородица во Њу Кастл со среќниот наоѓач Николас Мандикос

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here